
Less CSS'i ilk ne zaman gördüğümü hatırlamıyorum ama incelediğim zaman "Tüh be, Ruby içinmiş." dediğimi hatırlıyorum. Bildiğiniz üzere CSS diğer dillere oranla oldukça basit bir dil. CSS dosyalarında değişkenler tanımlayıp dosya içerisinde tekrar tekrar aynı değeri kullanabilseydik ne güzel olurdu öyle değil mi?
Less CSS Nedir?
Less CSS adından da anlaşılacağı üzere CSS ile çalışırken daha az kod yazmamızı sağlayarak az zamanda çok iş yapmamızı sağlıyor. Kodlarımız daha temiz, anlaşılır oluyor. Peki nasıl? Yazdığımız kodları dosya uzantısı .less olacak şekilde kaydediyoruz. Less CSS'de bu dosyaları derleyerek css dosyası olarak kaydediyor.
Bazı Less CSS Özellikleri
Değişkenler
Tekrar tekrar kullandığınız değerler varsa bunları bir değişkene atayarak kullanabilirsiniz. Daha sonra bir değişiklik yapmanız gerektiğinde tek satır kod değişikliği yeterli olacaktır.
@brand_color: #4D926F;
#header {
color: @brand_color;
}
h2 {
color: @brand_color;
}
Sınıfları Tekrar Kullanma
Daha önce yazdığınız bir sınıfı başka bir sınıf içerisinde kullanabilirsiniz. Böylece aynı kodları defalarca yazmak zorunda kalmazsınız.
.rounded_corners (@radius: 5px) {
-moz-border-radius: @radius;
-webkit-border-radius: @radius;
border-radius: @radius;
}
#header {
.rounded_corners;
}
#footer {
.rounded_corners(10px);
}
İçiçe Kurallar
CSS kodlarınızı içiçe olacak şekilde yazabilirsiniz. Böylece yazdığınız kodlar daha anlaşılır bir hal alacaktır.
#header {
color: red;
a {
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}
}
Bunların dışında Less CSS Belgeler bölümünden tamamını inceleyebileceğiniz bazı özellikler daha var.
lessphp
lessphp ise bu güzellikleri PHP ile kullanabilmemizi sağlayan bir PHP sınıfı. less dosyanızı oluşturduktan sonra kütüphaneyi statik olarak less::ccompile
şeklinde çağırarak basitçe kullanabilirsiniz. Derlenen css dosyalarını ister doğrudan ekrana basabilir, ister css dosyası olarak kaydedebilirsiniz. lessphp sitesinde hazır demoların yanısıra yazdığınız less kodlarının CSS'e derlenince nasıl gözükeceğini de görebileceğiniz bir araç mevcut.
Sonuç
Genel olarak baktığımız zaman işleri biraz daha yokuşa sürmek gibi gözüküyor Less kullanmak. Fakat kullananların yaptığı olumlu yorumları görünce yaptığım projelerde lessphp kullanacağım sanırım. Minify ile birlikte kullanınca harikalar yaratacağını düşünüyorum.
Kaynaklar:
Bilgi için teşekkürler.